Fullkornsdinkelbröd
För nån vecka sen provbakade jag med dinkelmjölet jag köpte på Ängeby gårdsbutik Jag har aldrig bakat med dinkel förut. Därför googlade jag fram ett recept som jag tyckte lät bra. Det passade mig perfekt faktiskt. Ett sånt där recept där man i stort sätt bara blandar ihop alla ingredienser och sätter in i kall ugn och drar på värmen. Inga jästider och inget utbakande. Perfekt helt enkelt.
 
 
Jag brukar inte vara så bra på att använda brödkryddor när jag väl bakar bröd men i det här receptet skulle det vara lite kryddor och jag råkade ha anis och fänkål hemma så det fick åka i. Jag mortlade sönder dem.
 
Jag valde att toppa mitt bröd med extra pumpafrön och lite flingsalt.

Recept: (Som jag hittat här)
1 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
2 msk naturell yoghurt 
1 pkt torrjäst (tror man skulle kunna ta lite mindre)
500 g fullkornsdinkelmjöl
1 tsk brödkryddor
1 msk flingsalt
4 msk solros eller pumpafrön
olivolja till formen
 
Gör så här:
Lös honungen/sirapen i 1 dl ljummet vatten.
Rör i yoghurten och jästen och låt blandningen stå i ca 10 min tills små bubblor börjar bildas. och vätskan ser lite "fluffig" ut.
Häll i resten av vattnet.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner blandningen i degvätskan.
Smörj brödformen med olivolja. Häll degen i formen, toppa ev med frön och flingsalt och låt stå i 10 min.
Sätt på ugnen på 220 grader först när du ställer in brödformen. Ugnen ska alltså inte vara förvärmd. Grädda i 20 min. Sänk sedan  temperaturen till 190 grader och grädda i  40 min till. Klart!