Fullkornsdinkelbröd
För nån vecka sen provbakade jag med dinkelmjölet jag köpte på Ängeby gårdsbutik Jag har aldrig bakat med dinkel förut. Därför googlade jag fram ett recept som jag tyckte lät bra. Det passade mig perfekt faktiskt. Ett sånt där recept där man i stort sätt bara blandar ihop alla ingredienser och sätter in i kall ugn och drar på värmen. Inga jästider och inget utbakande. Perfekt helt enkelt.
 
 
Jag brukar inte vara så bra på att använda brödkryddor när jag väl bakar bröd men i det här receptet skulle det vara lite kryddor och jag råkade ha anis och fänkål hemma så det fick åka i. Jag mortlade sönder dem.
 
Jag valde att toppa mitt bröd med extra pumpafrön och lite flingsalt.

Recept: (Som jag hittat här)
1 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
2 msk naturell yoghurt 
1 pkt torrjäst (tror man skulle kunna ta lite mindre)
500 g fullkornsdinkelmjöl
1 tsk brödkryddor
1 msk flingsalt
4 msk solros eller pumpafrön
olivolja till formen
 
Gör så här:
Lös honungen/sirapen i 1 dl ljummet vatten.
Rör i yoghurten och jästen och låt blandningen stå i ca 10 min tills små bubblor börjar bildas. och vätskan ser lite "fluffig" ut.
Häll i resten av vattnet.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner blandningen i degvätskan.
Smörj brödformen med olivolja. Häll degen i formen, toppa ev med frön och flingsalt och låt stå i 10 min.
Sätt på ugnen på 220 grader först när du ställer in brödformen. Ugnen ska alltså inte vara förvärmd. Grädda i 20 min. Sänk sedan  temperaturen till 190 grader och grädda i  40 min till. Klart!
 
 
Fruit Roll Ups
I lördags var vi hos min syster som berättade att hon skulle prova att göra Fruit roll ups i veckan. Jag blev så väldigt sugen på att prova jag också så i morse gjorde jag slag i saken.
Jag använde mango och ananas men man kan välja fritt bland sina favorit frukter och bär.
 
Bara i med valfri hackad frukt i en mixer och kör tills det blir en jämn massa.
 
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut fruktmassan till ett tunt lager. Sätt in i ugnen på 70-80 grader i X-antal timmar. Alltså, jag har sett recept som säger allt från 3-8 timmar. Jag hade inne min plåt i ca 4,5h. Tror det beror helt på hur tjockt lager man lägger. När massan är stelnad i mitten är det klart.
 
Jag gjorde nog lite väl tunt lager men det funkade rätt bra ändå. Jag valde att inte ta bort bakplåtspappret utan klippte bara remsor på en gång och rullade ihop till rullar.
 
På så sätt har man kvar pappret i sin rulle och slipper att det klibbar ihop. Som sagt gjorde jag nog mina lite väl tunna för en del blev lite för stela för att få ihop till fina rullar.
Det spelade dock inte speciellt stor roll för gott blev det i alla fall och även Levi blev helt såld på vårt egengjorda "godis".
Vi lär garanterat göra detta igen och prova fler smaker!
Ängeby gårdsbutik
I lördags gick jag in på Gårdsnära för att se om det finns någon gårdsbutik i närheten som säljer närproducerade ekologiska ägg. Jag hittade Ängeby gårdsbutik så dit åkte vi.
 
Och oj som jag gillar såna här ställen! Att kliva in i en liten butik där allt känns så äkta som det bara kan bli. Där allt är packade i små fina pappåsar och prislapparna är handskrivna. Och där grejerna dessutom är ekologiska...det blir ju inte mycket bättre lixom. Nu var det ju så klart inte så väldigt välfyllt just här på grönsaksbordet men jag lär komma tillbaka när säsongen drar igång och köpa på mig alla möjliga härliga grönsaker som jag hoppas ska finnas då.
 
 
 
Det som fick följa med mig hem var ett gäng bruna ekologiska ägg och 1kg fullkornsdinkelmjöl som jag planerar att baka nåt smaskigt bröd av imorgon.