Fullkornsdinkelbröd

För nån vecka sen provbakade jag med dinkelmjölet jag köpte på Ängeby gårdsbutik Jag har aldrig bakat med dinkel förut. Därför googlade jag fram ett recept som jag tyckte lät bra. Det passade mig perfekt faktiskt. Ett sånt där recept där man i stort sätt bara blandar ihop alla ingredienser och sätter in i kall ugn och drar på värmen. Inga jästider och inget utbakande. Perfekt helt enkelt.
 
 
Jag brukar inte vara så bra på att använda brödkryddor när jag väl bakar bröd men i det här receptet skulle det vara lite kryddor och jag råkade ha anis och fänkål hemma så det fick åka i. Jag mortlade sönder dem.
 
Jag valde att toppa mitt bröd med extra pumpafrön och lite flingsalt.

Recept: (Som jag hittat här)
1 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
2 msk naturell yoghurt 
1 pkt torrjäst (tror man skulle kunna ta lite mindre)
500 g fullkornsdinkelmjöl
1 tsk brödkryddor
1 msk flingsalt
4 msk solros eller pumpafrön
olivolja till formen
 
Gör så här:
Lös honungen/sirapen i 1 dl ljummet vatten.
Rör i yoghurten och jästen och låt blandningen stå i ca 10 min tills små bubblor börjar bildas. och vätskan ser lite "fluffig" ut.
Häll i resten av vattnet.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner blandningen i degvätskan.
Smörj brödformen med olivolja. Häll degen i formen, toppa ev med frön och flingsalt och låt stå i 10 min.
Sätt på ugnen på 220 grader först när du ställer in brödformen. Ugnen ska alltså inte vara förvärmd. Grädda i 20 min. Sänk sedan  temperaturen till 190 grader och grädda i  40 min till. Klart!
 
 

Fruit Roll Ups

I lördags var vi hos min syster som berättade att hon skulle prova att göra Fruit roll ups i veckan. Jag blev så väldigt sugen på att prova jag också så i morse gjorde jag slag i saken.
Jag använde mango och ananas men man kan välja fritt bland sina favorit frukter och bär.
 
Bara i med valfri hackad frukt i en mixer och kör tills det blir en jämn massa.
 
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut fruktmassan till ett tunt lager. Sätt in i ugnen på 70-80 grader i X-antal timmar. Alltså, jag har sett recept som säger allt från 3-8 timmar. Jag hade inne min plåt i ca 4,5h. Tror det beror helt på hur tjockt lager man lägger. När massan är stelnad i mitten är det klart.
 
Jag gjorde nog lite väl tunt lager men det funkade rätt bra ändå. Jag valde att inte ta bort bakplåtspappret utan klippte bara remsor på en gång och rullade ihop till rullar.
 
På så sätt har man kvar pappret i sin rulle och slipper att det klibbar ihop. Som sagt gjorde jag nog mina lite väl tunna för en del blev lite för stela för att få ihop till fina rullar.
Det spelade dock inte speciellt stor roll för gott blev det i alla fall och även Levi blev helt såld på vårt egengjorda "godis".
Vi lär garanterat göra detta igen och prova fler smaker!

Ängeby gårdsbutik

I lördags gick jag in på Gårdsnära för att se om det finns någon gårdsbutik i närheten som säljer närproducerade ekologiska ägg. Jag hittade Ängeby gårdsbutik så dit åkte vi.
 
Och oj som jag gillar såna här ställen! Att kliva in i en liten butik där allt känns så äkta som det bara kan bli. Där allt är packade i små fina pappåsar och prislapparna är handskrivna. Och där grejerna dessutom är ekologiska...det blir ju inte mycket bättre lixom. Nu var det ju så klart inte så väldigt välfyllt just här på grönsaksbordet men jag lär komma tillbaka när säsongen drar igång och köpa på mig alla möjliga härliga grönsaker som jag hoppas ska finnas då.
 
 
 
Det som fick följa med mig hem var ett gäng bruna ekologiska ägg och 1kg fullkornsdinkelmjöl som jag planerar att baka nåt smaskigt bröd av imorgon.

Vårfix i trädgården



Idag har Levi och jag fixat o grejat i lilla miniträdgården. Vi var där ute i solen i flera timmar. Tycker det är så härligt att han är så väldigt nöjd med att vara med när nåt ska fixas. Han fick en liten planteringsspade och det räckte för att han skulle känna att han kunde hjälpa till. Vi rensade bort allt gammalt och dött men även några jordgubbssticklingar som ska få nytt liv nån annan stans.
Ljuvliga vår!!

En weekendresa vore inte helt fel...

Idag är jag ledig eftersom jag fortfarande är sjukskriven på 50%. Har jobbat tre dagar den här veckan också och idag är jag åter igen trött och när jag blir trött kommer snurret smygande igen. Segt virus att bli av med det där verkar det som. Är dock vansinnigt trött på det!
Satte mig för att kolla tågpriser ner till Varberg då jag ska dit om ett tag med släktens alla damer för att göra vårfint i stugan. Det är svindyrt med tåg. Visste ni det? Jag har nog inte åkt tåg på ett bra tag insåg jag när jag istället kollade upp flygpriser och det var nåt vansinnigt mycket billigare. När hände det?
 
Det är ju bara det att när jag råkar titta in på en flygbolagssida så är det lixom omöjligt att stanna vid att söka biljetter mellan Stockholm-Göteborg. Min sökning slutade inte i Göteborg om vi säger så. Nu sitter jag istället här och drömmer om en weekend till sol och vårvärme. Kanske dock inte bästa tillfället att be om ledigt från jobbet efter en dryg månads sjukskrivning...?
För tillfället får jag nog nöja mig med att krypa ner under filten i soffan, äta några kakor och titta på den obligatoriska "måste ses minst en gång varje vår filmen". Amelié från Montmartre så klart. Fast då är det väl kört gissar jag. Då blir jag bara tvungen att boka den där weekendresan sen.
 

Linsbiffar med morot

Inte vet jag om det är graviditeten eller det faktum att jag inte lagat mat själv på över en månad, men oj så sugen jag är på att provlaga nya grejer!
Idag gjorde jag biffar på röda linser och morötter. Själv tyckte jag de blev rätt goda.
 
Här är receptet som räcker till ca 4 portioner:
 
2 dl röda linser
4dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
 
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 ägg
4 msk ströbröd
Cayennepeppar och paprikapulver efter tycke o smak
 
Koka linserna i vattnet tillsammans med buljongtärningen.
Riv morötter och vitlök och tillsätt ägg, ströbröd och kryddor.
Blanda ner de färdigkokta linserna med resten av ingredienserna.
Stek i olja.
 
Smeten blev ganska lös och det gick inte direkt att forma några biffar. Istället klickade jag ut smeten i stekpannan med en sked.
Biffarna smakade mycket vitlök vilket vi gillar men vill man inte ha riktigt så kraftig vitlöksmak så ska man nog nöja sig med en vitlöksklyfta. Originalreceptet innehöll även lök men den var slut här hemma så jag skippade den och tyckte som sagt att det blev väldigt bra ändå.
 
 

RSS 2.0