En helt vanlig dag

Idag har vi haft en så väldigt bra dag. Vi har verkligen inte gjort något speciellt men det är just såna här dagar som gör mig så lycklig. Levi har varit på stålande humör. Vi hade en lugn förmiddag här hemma med mysig frukost och mycket lek tillsammans. Efter lunch gick vi ut och lekte i solen innan det var dags för öppna förskolan. Väl där träffade jag andra fina mammor, Levi lekte med sina favoriter och träffade även en ny pojke som han hade roligt tillsammans med. På vägen hem stannade vi till en bra stund för att undersöka isen. Mitt på gångvägen la han sig pladask på mage och låg där länge och pillrade med sin pinne. Han upptäckte att det fanns vatten där under vilket så klart var mycket spännande. Efter en stund gick vi vidare hem och fick middagsbesök av farmor.
Nu sover båda barnen gott och jag ska snart krypa ner hos dem och gosa in mig riktigt ordentligt!

Mina hjärtan

De här två alltså. Mina hjärtan. Mina gosungar. Busungar. Älsklingar. Det finaste jag har.
 
 
De har så roligt tillsammans. Vilma är tex en mycket entusiastisk patient och Levi en minst lika entusiastisk doktor. Ingen kan få henne att skratta så mycket som Levi kan. Är glad att de har varandra.

Fröknäcke

 
 
Det här receptet kan jag inte riktigt låta bli att lägga ut. Är lite nykär i detta fröknäcke! Dessutom är det glutenfritt, till på köpet.
 
2 dl majsmjöl
2,5 dl blandade frön
2 msk olivolja
1 nypa salt
2,5 dl kokande vatten
 
Blanda alla ingredienser, häll på vattnet och oljan. Blanda.
Lägg smeten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten mellan papprena.
Strö på lite flingsalt, skär rutor i smeten och sätt in i ugnen på 180 C i ca 30-40 min.
Låt svalna på galler. Ät och njut!
 

Sockerkristaller

Till Vilmas barnvälsignelse provade Levi och jag att göra sockerkristaller, eller Rock candy eller vad man nu vill kalla det. Jag tänkte i alla fall att jag skulle visa hur vi gjorde för det var roligt som ett experiment och så tyckte jag själv att de blev rätt snygga.
Vi började med att sätta klädnypor på gillpinnar för att ha som upphängningsanordning.
 
Sen blandade vi socker och vatten. Närmare bestämt 6 cups (!!) socker och 2 cups vatten.
Helt sjukt mycket socker! Eftersom jag har en cup-måttsatts så har jag inte omvandlat till svenska mått. Det skulle sen koka upp och koka under en minut. Hela tiden ska det röras om med en träslev.
Obs att Levi bara fick röra innan det hade blivit varmt för det blir verkligen farligt varmt.
 
När sockret kokat färdigt hällde vi upp det i sex stycken glas och hade i lite färg. Sen ska pinnen doppas i glaset och tas upp igen och rullas i strösocker.
(Varning. Rör inte om i glaset efter att sockerlagen hällts i. Det gjorde jag för att blanda om färgen när jag skulle göra en satts till några dagar senare och då blev det inga kristaller)
 
Sen i med pinnen i glaset igen. Strösockret ska visst hjälpa kristalliseringen på traven.
 
När alla pinnar är på plats är det bara att vänta. Och vänta, och vänta och vänta. I minst tre dagar. Så här såg våra glas ut efter ca 12h.
 
Och här är på dag två. Det bildas inte bara kristaller på pinnen utan även på ytan och runt om på glaset. Det är därför viktigt att inte låta pinnen nudda varken botten eller sidorna av glaset för då kan den växa fast.
 
Och så på dag tre var det äntligen dags att ta upp dem. Jag gissar att de växer sig ännu större om man låter dem vara i längre men vi nöjde oss så här.
 
Det var lite klurigt att veta hur mycket färg man skulle ha i för att få den nyans man ville ha. Jag hade kanske velat ha dem bara liiite starkare i färgen. I alla fall de gula. När vi hade plockat upp dem fick de rinna av och torka på ett papper.
 
Så här blev de tillslut. Både Levi och jag tyckte att det var rätt häftigt och att de blev väldigt fina. Vi lär nog prova igen.

Vilmas barnvälsignelse

Idag har vi haft barnvälsignelse för Vilma i kyrkan. En fin stund och härligt kalas efteråt. Vi saknade så klart de 14 gäster som blev sjuka men vi får kalasa med dem en annan dag. Levi har varit minst sagt peppad inför den här dagen och blev aningen förkrossad när så många av kusinerna och en viss bästa kompis inte kunde vara med. Som tur var kom kusinerna från Småland i alla fall, till allas stora glädje!
 
Lilla Vilma ♥
 
Självklart bjöds det på tårta och så. Om man vill se mer av det kan man kika in på annastårtor.se

RSS 2.0